Direct een afspraak maken
Nieuwsbrief ontvangen

Zonnepanelen verplicht voor nieuwe bedrijfspanden

De Europese Commissie schreef medio 2022 een plan van aanpak voor de EU om snel onafhankelijk te worden van Russisch gas. ‘Alle nieuwe grote gebouwen moeten verplicht per 2025 uitgerust worden met zonnepanelen’, aldus de Commissie. Het kabinet, in deze vertegenwoordigd door minister Jetten voor Klimaat en Energie, volgt deze verplichting voor alle nieuwe bedrijfsgebouwen met een dakoppervlak groter dan 250 m2.

Ook voor kleinere daken en bestaande gebouwen gaat er wat veranderen. Vooral voor de laatste groep is dat complex, omdat er voldoende zwaarwegend belang moet zijn om in te grijpen in het eigendomsrecht, aldus Jetten. Hij onderzoekt nu mogelijkheden om verplichting voor gemeenten gemakkelijker te maken en kosten voor het geschikt maken van daken te vergoeden. Wat al wel vaststaat is dat de afbouw van de salderingsregeling is uitgesteld naar 2025.

Lees meer over zonnepanelen voor bedrijven op de website van de Kamer van Koophandel. Omdat verzekeraars eisen stellen aan de installatie en het onderhoud van zakelijke zonnepanelen, is het verstandig om vooraf bij ons te informeren aan welke eisen er voldaan moet worden.