Direct een afspraak maken
Nieuwsbrief ontvangen

Caravanbezitter, kies je verzekering zorgvuldig


Een caravan aangeschaft? Die wil je natuurlijk goed verzekeren. Daarbij loont het de moeite om verschillende verzekeringen te vergelijken. Let daarbij onder meer op de nieuwwaarderegeling en het eigen risico.

Het kan best een puzzeltocht zijn om uit te zoeken waar je je caravan tegen de beste uitkeringsvoorwaarden en premie kan verzekeren. Belangrijk om te weten is dat zo’n verzekering niet verplicht is en dat je ‘m afsluit voor schade aan de caravan zelf. Schade die jij veroorzaakt met de caravan is gedekt op je autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Uitkering

Bij het afsluiten is het belangrijk om na te gaan wat je terugkrijgt in geval van schade of diefstal. Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek een aantal verzekeringen en concludeerde dat bij totaal verlies van een nieuwe caravan in het vierde of vijfde jaar na aankoop, de uitkering bij de verschillende verzekeringen sterk uiteen gaat lopen. De eerste drie jaar vergoeden alle verzekeraars op basis van actuele nieuwwaarde, oorspronkelijke nieuwwaarde of aanschafwaarde. In het vierde en vijfde jaar vergoedt een op de vijf verzekeringen de veel lagere dagwaarde, of de nieuwwaarde minus een afschrijving.
Of je ook een tweedehands caravan wil verzekeren, ligt maar net aan je situatie. Let ook dan op de uitkering. Soms wordt de dagwaarde vergoed, maar er zijn ook verzekeraars die de aanschafwaarde (gedurende een beperkte periode) gebruiken om de uitkering vast te stellen. Dat kan nogal uitmaken.

Eigen risico

Kijk ook naar het eigen risico. Het laagst mogelijk eigen risico dat door caravanverzekeraars wordt aangeboden, loopt uiteen van € 0,- tot € 250,- per schade. Enkele verzekeraars rekenen met een hoger eigen risico wanneer de verzekerde waarde van de caravan relatief hoog is (meer dan € 50.000) óf wanneer de caravan in het buitenland wordt gestald.

En verder

Let er verder op wat er precies gedekt is onder de verzekering. Denk daarbij aan zaken als de inventaris van je caravan. En schade door hagel moet je soms als aparte module verzekeren. Controleer ook goed welke eisen de verzekeraar stelt aan het slot van de caravan en houd je daaraan, anders kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden.